Brokers Kunststoffen: meer dan negentig jaar geschiedenis

De geschiedenis van Brokers Kunststoffen gaat terug naar 1927. In dat jaar kocht de oprichter van ons bedrijf, Hein Brokers, een stuk grond waarop hij zowel een café als een kleine smederij begon. Hein koos voor een unieke locatie: het bedrijf werd opgericht op de Esch, tegenover het vijftien meter hoge, bronzen standbeeld van de in Tubbergen geboren en getogen staatsman Dr. Schaepman.

De opkomst van J.H.A. Brokers Touwhandel

Rond 1948 nam Heins zoon Jan het bedrijf over. Jan startte al snel met de verkoop van balenperstouw, die gebruikt werden voor de hooi- en strobalen van de regionale agrariërs en loonwerkers.

Deze touwhandel werd al snel een succes, met als gevolg dat de smederij werd afgestoten zodat Jan zich op de handelsactiviteiten kon concentreren. In die tijd werd ook een nieuwe bedrijfsnaam aangenomen: J.H.A. Brokers Touwhandel. Omdat de touwhandel in de wintermaanden vrijwel stil lag, zocht Jan naar een alternatief waarmee hij de rustige maanden kon overbruggen.

In eigen beheer bouwde hij een machine waarmee hij bronfilters kon produceren en vervolgens ontwikkelde hij nog een machine waarmee een punt aan de buis kon worden gemaakt. Deze filterbuizen werden gebruikt om waterbronnen te realiseren en worden vandaag de dag nog steeds door ons verkocht. In 1973 werd Jan helaas langdurig ziek. Vandaar dat zijn zoon Henny, enigszins versneld, op 19-jarige leeftijd de dagelijkse leiding van het bedrijf overnam. Na zijn herstel kwam Jan terug in het bedrijf, tot zijn pensioen in 1995. In datzelfde jaar kwam ook Stefan Schrooten in dienst, eerst als compagnon en sinds 2011 als de huidige eigenaar.

Brokers Touw- & Plastichandel

Intussen was het inkuilproces in opkomst, waarbij gebruik werd gemaakt van (landbouw)folie. Hierdoor werd de markt van balenperstouw kleiner en kleiner. Een logische stap volgde: landbouwfolie werd in het assortiment opgenomen. Door deze keuze heeft ons bedrijf zich in die tijd kunnen ontwikkelen tot een nationaal opererende touw- en plastichandel, met hoofdzakelijk agrarische loonbedrijven als klant. De bedrijfsnaam werd hier ook op aangepast: Brokers Touw- & Plastichandel.

Nieuw pand op industrieterrein

Door het ontbreken van uitbreidingsmogelijkheden werd in 1995, na bijna zeventig jaar, afscheid genomen van de locatie op de Esch. Op industrieterrein Boskamp werd in dat jaar een geheel nieuw en modern bedrijfspand in gebruik genomen. Op deze nieuwe locatie heeft ons bedrijf een explosieve groei doorgemaakt, waardoor het pand in de jaren die daarop volgden diverse keren is uitgebreid en aangepast. Zo zijn er buitenterreinen aangelegd en is er een productiehal gerealiseerd. In 1999 hebben wij het zeilverwerkende bedrijf Veenhuis uit Goor overgenomen, gespecialiseerd in het op maat confectioneren van zeilen en (windbreek)gazen voor allerhande toepassingen.

Brokers Kunststoffen

Op dit moment is Brokers Kunststoffen gespecialiseerd in flexibele kunststoffen voor allerlei toepassingen en branches, denk aan folies, weefsels, vliezen, zeilen en aanverwante artikelen. Het aandeel van touwen is gemarginaliseerd. Vandaar ook onze huidige bedrijfsnaam: Brokers Kunststoffen. Van een kleine plaatselijke touwhandel hebben wij ons in meer dan negentig jaar kunnen ontwikkelen tot een internationaal opererend bedrijf dat over de hele wereld producten exporteert. Onze klanten bevinden zich in Europa, maar ook in onder meer India, China en de Verenigde Staten.